Alleen het toeval bepaalt, niets anders. Trap niet in de veel gemaakte denkfouten

inzet op zwart denkfout gokken.infoHet is 1913 als in het casino in Monte Carlo het balletje aan de roulettetafel al 15 keer in het zwarte vakje is beland. De stemming is er euforisch en mensen beginnen met z’n allen in te zetten op rood. Want nu moet het toch wel rood worden? Helaas voor deze bezoekers bleef het balletje steeds maar op zwart vallen. Pas bij de 27e keer kwam het balletje op het rode vakje terecht, maar toen was iedereen al lang blut.

 De aanname dat het na een x-aantal keren wel rood moet worden noemen we ook wel de denkfout van de gokker of de Monte Carlo-misvatting. Want uiteindelijk is er toch echt sprake van een gelijke kans op rood of zwart, elke keer weer.

Alleen het toeval bepaalt, niets anders

Normaal gesproken leren mensen van hun ervaringen, om daarna hun gedrag daarop aan te passen. Bij gokken valt er echter niets te leren, omdat de uitslag van een kansspel geheel door het toeval wordt bepaald. Veel deelnemers proberen in plaats van vrede te nemen met deze gedachte juist op zoek te gaan naar achterliggende betekenissen, patronen en andere verklaringen. Dat kan tot een compleet verkeerde interpretatie van de werkelijkheid leiden en zelfs de gedachte dat je als speler invloed kunt hebben op het spel. Dergelijke incorrecte overtuigingen of denkfouten worden door heel veel mensen gemaakt en hangen niet af van

intelligentie of routine. De meeste mensen die een kansspel spelen, vervallen wel eens in dat ‘magische denken’. Ze spelen bijvoorbeeld met speciale geboortedatums, lievelingskleuren of geluksgetallen. Dat hoort een beetje bij de magie van het spel, zonder dat het echt iets betekent. En daar is op zich niet zo heel veel mis mee. Het wordt echter een stuk gevaarlijker als mensen gaan geloven dat er sprake is van compensatie in het spel.

Er is dus ook geen compenserende kracht

Mensen zijn namelijk sterk geneigd om te geloven dat de uitkomst op een bepaalde manier wordt gecompenseerd. Helaas voor de mensen die hun dromen uiteen zien spatten, maar we moeten je teleurstellen. Er is geen sprake van een compenserende kracht. De kans op rood of zwart aan de roulettetafel blijft gewoon 50% en op de lange termijn zouden deze kleuren even vaak moeten vallen. Let wel, op de lange termijn. Op de korte termijn kan het uiteraard wel voorkomen dat één van de twee kleuren de boventoon voert. Toch moet onderstreept worden dat noch het muntstuk, noch het roulette balletje een geheugen heeft. Oftewel, als 15 keer het roulette balletje op rood komt, wil dat niet zeggen dat het de volgende keer zwart moet worden. Elke ronde is een nieuwe situatie en dat betekent dus ook dat de kansen weer naar 50/50 worden teruggedraaid.

De cognitive bias van spelers

Toch denken veel gokkers te denken wat er gaat gebeuren. Ze baseren deze gedachte op een bepaald gevoel, maar ook op eenvoudige optelsommen of lastige statistieke verklaringen. Dit wordt ook wel aangeduid als de cognitive bias, een denkfout waarmee een bepaalde uitkomst wordt verwacht. Waarom? Omdat ze logisch zouden zijn, of omdat ze zo moeten zijn. Nou, nee, niet dus. Kansspelen kennen geen logica. Was dat maar zo.

Hoe houd je gokken plezierig?

Het gevolg is dat als mensen zich teveel laten meenemen door deze cognitive bias dat ze gevoelig kunnen worden voor gokverslavingen. En dat wil iedereen natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Als je wilt gokken is het vooral belangrijk dat het plezierig blijft. Blijf ervan bewust dat winsten en verliezen alleen door het toeval wordt bepaald en door niets anders. Houd het spelen plezierig door:

  • Vooraf te bepalen met hoeveel geld je wil spelen en nooit over deze limiet te gaan.
  • Te genieten van de spanning en de gezelligheid. Dromen mag, maar staar je er niet blind op dat je met winst weer naar huis moet.
  • De tijd in de gaten te houden dat je speelt. Brei er een einde aan als je voelt dat het tijd is.
  • Eventuele verliezen niet te willen compenseren. Heb je verloren? Leg je daarbij neer. Jij hebt misschien wel een geweten, maar kansspelen hebben dat helaas niet.
  • Het gewonnen bedrag opzij te leggen. Wat winst is moet winst blijven.

 

Een denkfout is natuurlijk menselijk. Toch is het ook zaak om bewust om te gaan met de verschillende denkfouten die er bestaan. Want uiteindelijk moet het leuk blijven. Het is en blijft natuurlijk wel een spelletje.